Nowość! :-)




Lekcja 33 - Stopniowanie przymiotników, opis charakteru

 

 

Zacznijmy na początku od cech charakteru i osobowości. Każdy z nas posiada pewne cechy charakteru, np. jest przyjacielski. Znajomość cech charakteru oraz osobowości w j. angielskim na pewno się nam przyda.... ot choćby do plotkowania :-) Niektóre z nich posegregujemy na zasadzie przeciwieństw dzięki czemu będą łatwiejsze do zapamiętania. Poniżej wypiszę te najważniejsze:

Shy – nieśmiały



Outgoing – towarzyski

Intelligent – inteligentny

Silly – głupi

Friendly – przyjacielski

Unfriendly – nieprzyjacielski

Hard-working – ciężko pracujący

Lazy – leniwy

Polite – grzeczny

Rude - niegrzeczny

Stubborn – uparty

Self-confident – pewny siebie

Honest – szczery

Punctual – punktualny

Impulsive – impulsywny

Witty - dowcipny


Zwróćmy uwagę na to że nie odmieniamy przymiotników ze względu na rodzaj (męski, żeński, nijaki) czy też ze względu na osobę. Przykładowo w języku polskim mamy: nieśmiały, nieśmiała, nieśmiali – w języku angielskim będzie natomiast po prostu shy.

W języku angielskim podobnie zresztą jak i w języku polskim stopniujemy przymiotniki. Każdy przymiotnik posiada trzy stopnie – równy, wyższy i najwyższy. Stopniować przymiotniki w języku angielskim możemy na 3 sposoby:

Przymiotniki jedno oraz niektóre przymiotniki dwu sylabowe stopniujemy w następujący sposób:

Stopień równy

Stopień wyższy

Stopień najwyższy

Small (mały)

Smaller (mniejszy)

The smallest (najmniejszy)

- forma podstawowa

- dodajemy końcówkę „er”

- dodajemy przedimek the oraz końcówkę „est”







Jak widać stopniowanie przymiotników jest dość proste ale istnieje parę ważnych zasad i wyjątków:


1. W przypadku przymiotników trzyliterowych podwoimy ostatnią literkę na przykład:

Stopień równy

Stopień wyższy

Stopień najwyższy

Big (duży)

Bigger (większy)

The biggest(największy)

- forma podstawowa

- podwajamy ostatnią literę „g” oraz dodajemy końcówkę „er”

- podwajamy ostatnią literę „g” oraz dodajemy przedimek the oraz końcówkę „est”


2. W przypadku przymiotników kończących się na literę „y”, literę „y” zamienimy na literę „i” na przykład:

Stopień równy

Stopień wyższy

Stopień najwyższy

Happy (szczęśliwy)

Happier (szczęśliwszy)

The happiest (najszczęśliwszy)

- forma podstawowa

- zamieniamy „y” na „i” oraz dodajemy końcówkę „er”

- zamieniamy „y” na „i” oraz dodajemy przedimek the oraz końcówkę „est”


Przymiotniki dwu i więcej sylabowe stopniujemy inaczej:

Stopień równy

Stopień wyższy

Stopień najwyższy

Beautiful (piękny)

More beautiful (piękniejszy)

The most beautiful (najpiękniejszy)

- forma podstawowa

- dodajemy „more” przed przymiotnikiem

- dodajemy „the most” przed przymiotnikiem

Ten rodzaj stopniowania jest prostszy. Nie trzeba dodawać żadnych końcówek oraz nie ma żadnych dodatkowych reguł i wyjątków.


Występuje w języku angielskim również nieregularne stopniowanie przymiotników. Przymiotników, których stopniowanie jest nieregularne jest na szczęście bardzo mało. Najpopularniejsze z nich to:

Stopień równy

Stopień wyższy

Stopień najwyższy

Good (dobry)

Better (lepszy)

The best (najlepszy)

Bad (zły)

Worse (gorszy)

The worst (najgorszy)


Stopniowanie przymiotników nie jest rzeczą trudna pod warunkiem że zna się zasady. Sprawę komplikuje trochę fakt posiadania trzech rodzajów stopniowania przymiotników (jedno i dwu sylabowe, dwu i więcej sylabowe, nieregularne) ale jak spojrzymy na język polski to u nas stopniowanie też jest możliwe z trzech rodzajach:

- przymiotniki „krótsze” - głupi/głupszy/najgłupszy – koncówka „szy” plus dodatkowo w stopniu najwyższym przedrostek „naj”

- przymiotniki „dłuższe” – spostrzegawczy/bardziej spostrzegawczy/najbardziej spostrzegawczy – przedrostek „bardziej” oraz przedrostek „najbardziej”

- spora liczba przymiotników nieregularnych (szczególnie w stopniowaniu równym i wyższym) na przykład dobry – lepszy, duży – większy, mały – mniejszy, zły - gorszy.







UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb. Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Polityka cookies


  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu angprofi.pl.
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:

a)      dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b)      tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;

c)       utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;

  1. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne”  (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  2. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:

a)      „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;

b)      pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;

c)       „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;

d)      „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;

e)      „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.

  1. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  2. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  3. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  4. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest  w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.